Fonden ”Anders & Julius mindefond” er stiftet i 2020 og fondens formål er, ved uddeling af pengegaver, at give yngre landmænd med særlig evne eller interesse for kvægavl, muligheden for at videreuddanne sig, eller på anden måde at dygtiggøre sig, inden for landbruget enten i Danmark eller i udlandet.

Fortrinsberettigede til at modtage legater vil være de til enhver tid nuværende elever eller tidligere elever på Kalø Økologiske Landbrugsskole.

Legat størrelse: Kr. 100.000,- som uddeles to gange om året.

I fredags uddeltes der to legater til hhv. Christian Holmgaard Jensen og kæresteparret Julie Schafer og Martin Hansen.

 

Christian Holmgaard Jensen

Christian er uddannet faglært økologisk landmand fra Kalø Økologisk Landbrugsskole.

I foråret 2022 starter han med at dyrke grøntsager i samarbejde med Halkær kro og kulturhus. Derefter drømmer han om gradvist at etablere en mindre flok malkekøer.

”Midt i en politisk kampplads står kvæget og tygger drøv, som det altid har gjort, imens at utallige fingre peger imod dyret. Ordsproget ”når du peger fingre af andre, er der tre fingre der peger mod dig selv” synes jeg rammer plet i denne diskussion. Selvfølgelig skal det samlede husdyrhold bringes væsentligt ned i forhold til i dag. Men kvæget skal forsat indgå i det cirkulære kredsløb og være et aktiv for jordfrugtbarhed og

kulstofbinding, samt pleje af natur”.

Christian har i sin ansøgning lagt vægt på at han ønsker at dygtiggøre sig inden for forarbejdning af mælk til afsætning i Himmerland. Særligt målsætningen om at skabe et regionalt fyrtårn for maddannelse og sund økologisk madkultur i Nordjylland har bestyrelsen lagt vægt på ved udvælgelsen.

Julie Schafer og Martin Hansen

Julia & Martin er et ungt par, som har mødt hinanden på Kalø Økologisk Landbrugsskole i efteråret 2018. Siden da har de studeret, arbejdet og boet sammen i deres stræben efter at udleve deres landbrugsvision.

“Gennem vores praktikophold har vi set forskellige avlsstrategier og oplevet adskillige moderne og gamle kvægracer. Alt i alt hjalp den praktiske erfaring, skoleuddannelse og udveksling med landmænd os med at forme vores idealer og visioner. Vi ønsker at udtrykke det landskab, vi lever i gennem vores kvæg ved hjælp af strengt økologiske og regenerative metoder og en høj standard for dyrevelfærd, manifesteret i et forarbejdet produkt på stedet”.

De ønsker at udvikle opbygning af deres egen filial på den arbejdsplads hvor de er ansat nu, hvilket vil tage dem et skridt nærmere deres landbrugsvision.

De ønsker begge at dygtiggøre sig inden for osteproduktion og dyrevelfærd blandt malkekvægsbesætninger. Og hvem ved måske bliver de i fremtiden Danmarks nye Bøffel-Mozarella-eventyr.

 

Er du den næste legatmodtage?

Hvis man ønsker at søge fonden sendes kortfattet ansøgning til:

  • Forstander Nikolaj Houkjær
  • Mail: niho@videndjurs.dk
  • Tidsfrist for ansøgning:  den 1. juni 2022